fbpx Skip to main content

Tulajdonosként gyakran annyira megszokjuk a saját ingatlanunkat, hogy már-már nem is vesszük észre azok hibáit, melyek könnyen riasztóak lehetnek egy potenciális vevő számára.

Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttünk pár pénztárcakímélő, de praktikus tippet, melyekkel lakásunkat kevés energiabefektetéssel “eladáskompatibilissé” varázsolhatjuk.

  • Minimalizáljuk a káoszt! Sajnos se szeri, se száma az ingatlanhirdetésekben a telepakolt fregolis, mosatlan edényes fényképeknek – ezek egy lakásmegtekintés során is nagyon zavaróak.
  • Lakásmutatás előtt ajánlatos rendet rakni, kitakarítani, portalanítani. Nagyobbnak tűnik a tér, kellemesebb az összhatás.
  • A függőleges felületeket (tükrök, ablakok) is érdemes alaposan megtisztítani. Nagyobb, világosabb érzetet kelt. Az ajtókat, ajtókereteket, villanykapcsolókat is érdemes áttörölni.
  • Egyszerű, de jól működő trükk, hogy valamilyen kellemes illat lengje be a lakást. (Kenyérsütés helyett a kenyérpirítás is hasonló, ínycsiklandó illatot eredményez.) Kellemes aromájú tea, friss sütemény is hasonló hatást ér el.
  • Nem biztos, hogy az egész lakást érdemes kifesteni – de a leginkább elszíneződött falú helyiségekben érdemes kifesteni vagy kifestetni. Viszonylag kis költséggel sokkal jobb benyomást kelthetünk.
  • Nyikorgó ajtókat, lötyögő kilincseket, vízköves csapokat, repedezett vécéülőkét érdemes megjavítani, megtisztítani vagy kicserélni.
  • Az optimális irányár megállapításához hasonló ingatlanok hirdetéseit is érdemes megnézni. Ebben segítségedre lehet az Árminimum, mellyel felmérheted, hogy mi lehet a Te lakásod ideális ára.

Nagyobb beruházásoknak (pl. fürdőszoba-felújítás, beépített konyhabútor-csere) főleg akkor van értelme, ha az ingatlant felújítottként szeretnénk eladni. Ilyenkor a környék “mikroklímájának” (lakók anyagi helyzet, épület stílusa, stb.) megfelelően érdemes kiválasztani a berendezést és burkolatokat. Fontos azonban, hogy ebbe akkor érdemes belevágni, ha elég pénz áll rendelkezésre. A rossz minőségű, bár új beépített megoldások nem növelik az eladhatóságot és nem hozzák vissza a befektetést.

Szerintetek milyen javítás az, ami ma Magyarországon egyértelműen megtérül ingatlaneladáskor?