fbpx Skip to main content

Az alábbi grafikon 2 évre visszamenőleg heti szinten mutatja az összes és az adott héten megjelenő új, tulajdonosi hirdetők számának alakulását.

új magánhirdetések

Ami figyelemre méltó, hogy korona ide vagy oda, a piacon még mindig jelentős, 40 ezer körül van az ingatlanát hirdető tulajdonosok száma.

Mi következik ebből?
Jelenleg számos tényező – pl. a karanténállapot, a személyes érintkezéstől való félelem, a munka és jövedelem bizonytalanná válása, a banki hitelkínálat csökkenése – hat egyszerre a kereslet ellen, így ezek hatására a vásárlóerő jelentősen lecsökkent. Azaz mostanában nem nagyon vesznek ingatlant. A fenti grafikon alapján viszont a kínálatban nincs érdemi csökkenés, sőt a tulajdonosi hirdetések számában emelkedés észlelhető, így egy erősen túlkínálati piacra kell felkészülni.

Mit jelent, ha az ingatlanpiacon erős a túlkínálat?
Árcsökkenést. Az ingatlanpiacon az elmúlt években nehezebb volt ingatlanra megbízást kötni, mint eladni, olyannyira, hogy a tulajdonosok is a legnagyobb önbizalommal álltak neki saját maguk az ingatlan értékesítésének. Ez megváltozik. Az új környezetben eladni lesz nagyon nehéz, ami felértékeli a jó ingatlanosok szerepét. Mert ingatlan eladására megbízást kötni lehet ügyeskedéssel, eseti megbízással, vagy akár túlzásokba, esetenként valótlanságokba hajló állításokkal. Eladni azonban egy ilyen túlkínálati piacon csak a szakmát és a helyi sajátosságokat jól ismerő ingatlanos fog tudni.

Na de ki a jó ingatlanos?
Amikor meghirdetünk egy ingatlant, mérget vehetünk rá, hogy már az első naptól égni fog a telefon. De nem az érdeklődők hívásaitól. A hirdetés feladásának pillanatától kezdve ingatlanosok tucatjainak frappáns bemutatkozóira és kreatívabbnál kreatívabb ajánlatok garmadájára készüljünk, az ingyenes értékbecslés ígéretétől kezdve a 10 ezer forintban maximalizált jutalékig – ami természetesen abszurdum.

Hogyan válasszuk ki tehát azt az 1 ingatlanost, akire nyugodtan rábízhatjuk életünk legfontosabb vagyontárgyát, az otthonunkat? Mitől jó egy ingatlanos egyáltalán?

Egy 30 nm-es szuterén is eladható akár 50 millió forintos áron, ha még várunk pár évtizedet. Ahogy bármilyen értékes ingatlan eladható 1 napon belül, készpénzért, ha a piaci ár töredékéért hirdetjük meg. A jó ingatlanos elsősorban attól jó, hogy a kitűzött időn belül a lehető legmagasabb áron képes értékesíteni az ingatlant. Ezért a jó ingatlanos alaposan ismeri a környék árait. Van tapasztalata az adott típusú ingatlan kapcsán, látott már sok tranzakciót és jól fel tudja becsülni, hogy az általunk meghatározott határidővel mi az ingatlanunk reális piaci ára.

Ezen túl persze még egy rakás más dologban is segítséget nyújt:

  • Megszűri a vevőket mind a keresési igényeket, mind pedig a pénzügyi helyzetüket tekintve. Csak olyan keresőt visz ki, akinek az adott ingatlan ténylegesen megfelelő lehet. Időt, energiát spórol, csökkenti a biztonsági kockázatokat.
  • Az esetek 80%-ában a vevő nem azt az ingatlant vásárolja meg, ami iránt legelőször érdeklődött. Az ingatlanos olyan vevőt is tud hozni, aki nélküle az adott ingatlant nem tekintette volna meg. A vevő igényeinek megfelelve és a piacot jól ismerve hatékonyan tudja tágítani a keresési paramétereket.
  • Sok esetben a hitelközvetítői tevékenységének köszönhetően olyan vevőket is tud hozni, akik saját forrásból nem lettek volna fizetőképesek egy adott ingatlan esetében – ezzel növelni tudja a keresési ár felső határát.
  • Az eladók, ha saját maguk értékesítik az ingatlant, általában az első ajánlatnál próbálnak megegyezni, nincs lehetőségük és képességük a potenciális vevők megversenyeztetésére.
  • Az ingatlankeresést egy szóval lehet jellemezni: KOMPROMISSZUM. Tapasztalatával egy jó szakértő segít meghozni a szükséges és optimális kompromisszumot.
  • Egy ingatlanmegtekintés után közvetítő nélkül az eladó soha nem fog valós visszajelzést kapni ingatlanával kapcsolatban. Egy közvetítő megkapja az őszinte visszacsatolást, ami segíti az ingatlan további értékesítését
  • Magyarországon a lakóingatlan-tranzakciók több mint fele “lánctranzakció”. A vevő foglalóból veszi meg az ingatlant, amiből az eladó is tovább foglalózik. Nem ritka, hogy egy szakértőnek 3, vagy akár 4 ügylet sorsát kell egyengetni és rendszerben tartani (ügyvéd, hitel, ltp, stb.).
  • Nagyon sok ingatlan hitellel terhelt, vagy már akár végrehajtás indult. Ezeket csak nagy tapasztalattal és bejáratott kapcsolatrendszerrel lehet hatékonyan kezelni.
  • A jó ingatlanszakértő holisztikusan tekint az ügyfélre. Az eladók 60%-a egyben vevő is. Az ingatlanos ennek megfelelően kezeli az ingatlan ügyeit.

Hogy találunk rá a jó ingatlanosra?
Az újonnan indult INGATLANOS KERESŐ oldalon ingyenesen rákereshetünk, hogy egy adott környéken, egy adott típusú ingatlan kapcsán milyen tanácsadók jártasak, hány éve vannak a piacon és hány, a miénkhez hasonló megbízásuk van. Az oldal összegyűjti a kiválasztott ingatlanos hirdetéseit is, így megnézhetjük, hogy az egyes tanácsadók milyen minőségben dolgoznak.

Leave a Reply