fbpx Skip to main content

Hogyan hat a Covid az ingatlanárakra? Érdemes-e most azonnal ingatlant vásárolnunk, vagy halasszuk a Covid utánra?

Ez elsősorban attól függ, milyen céllal vásárolunk ingatlant. Nagyon meggyőző érvek szólnak amellett, hogy az ingatlanárak rövid-közép távon csökkenni fognak a jövőben. Pont annyira meggyőző érvek, mint amelyek ennek ellenkezőjét, az ingatlanárak növekedését prognosztizálják.

Sok éves távlatban az ingatlanárak természetesen emelkedni fognak, hiszen a beépíthető terület véges, emberből viszont egyre több lesz. A rövid és középtávon ható gazdasági ciklusokat viszont, a Covid második, harmadik, sokadik hullámát, egy következő vírust, a kormányzati döntéseket, az EU-s ipari tendenciákat, a mindent befolyásoló olajárak alakulását, Washington és Peking viszonyát, a digitalizáció munkaerőpiacra gyakorolt rövid és középtávú hatásait – amik mind-mind befolyásolják az ingatlanárak alakulását – viszont ember legyen a talpán, aki előre jelezni tudja.

Ezért ahelyett, hogy az ingatlanpiaci orákulum álságos szerepében tetszelegnénk, inkább megosztjuk a legfrissebb piaci elemzésünket, amiből mindenki levonhatja magának a saját következtetéseit. Ezekkel a – máshol nem elérhető – mérésekkel igyekszünk segíteni az ingatlanvásárlás előtt álló olvasókat.

Na de mégis

Mindentől függetlenül a mi véleményünk az, hogy amennyiben az élethelyzetünk – pl. új kisbaba érkezése, munkahelyváltás, családi állapot változása – diktálja az ingatlanvásárlást, akkor nem érdemes halogatni. Ez esetben ne pénzügyi befektetésként tekintsünk az ingatlan vásárlására – ami vagy bejön vagy nem -, hanem szükséges lépésként. Ettől persze még alaposan nézzünk körül a piacon és találjuk meg a legjobb ár/érték arányú ingatlant.

Egy kis segítség az ingatlankereséshez

Akármilyen céllal is vásárolunk ingatlant, legyünk tisztában vele, hogy ez az egyik legkompetitívebb piac. Azaz ha kikerül a piacra egy jó áron hirdetett lakás, arra azonnal családok, vevők, befektetők tucatjai csapnak le. Ezért nagyon fontos, hogy elsőként vegyük észre a jó ajánlatokat. Ebben nyújt segítséget az Árminimum most készülő hirdetésfigyelő mobilalkalmazása, amely folyamatosan monitorozza a legnagyobb ingatlanos oldalak, az összes nagy ingatlanhálózat és a Facebook több száz ingatlanos csoportjának hirdetéseit és azonnal jelzi, ha bárhol egy számunkra érdekes, jó áron hirdetett ingatlan jelenik meg a piacon. Így az elsők között tudunk kapcsolatba lépni az eladóval.

Ha te is ingatlant keresel, jelentkezz béta tesztelőnek és használd ingyen az Árminimum hirdetésfigyelő mobilalkalmazását. Ehhez itt tudsz jelentkezni:

És akkor az ígért ingatlanpiaci mérések

Eladó ingatlanok számának alakulása az elmúlt hónapokban

Eladó ingatlanok számának alakulása az elmúlt hónapokban

Kiadó ingatlanok számának alakulása az elmúlt hónapokban

Kiadó ingatlanok számának alakulása az elmúlt hónapokban

Négyzetméter árak alakulása kerületenként az elmúlt hónapokban

Négyzetméter árak alakulása kerületenként az elmúlt hónapokban

Bérleti díjak alakulása kerületenként az elmúlt hónapokban

Bérleti díjak alakulása kerületenként az elmúlt hónapokban

megterulesi-ertek

Értéknövekedés nélkül számított megtérülési idő kerületenként
( Ingatlan eladási ár / Éves bérleti díj)

Leave a Reply