fbpx Skip to main content

Bárki el tud adni egy rózsadombi villát 3 nap alatt, ha a piaci ár feléért hirdeti a Facebookon. A másik véglet is igaz, bárki el tud adni egy 30 nm-es békásmegyeri panelt 50 millió forintért is, ha vár pár évet.

Akkor bízzunk meg ingatlanos szakembert, ha piaci áron akarjuk eladni az ingatlanunkat 1-3 hónapon belül.

Bár a fenti gondolat triviálisnak tűnik, tulajdonosként mégis nagyon könnyen csapdába eshetünk. Legnagyobb pénzügyi döntéseink általában ingatlan adásvételhez kapcsolódnak és sok millió forint múlhat azon, hogy ilyenkor mennyire megalapozott döntést hozunk. Életünk során azonban nagyon kevés alkalommal kerülünk ingatlan adásvételi pozícióba, így nehéz megalapozott döntést hozni. Egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében egy hibás értékesítési döntés 3-5 millió forintunkba is kerülhet, nem beszélve az értékesítés elhúzódásáról, ami további kényelmetlenséget okoz, ha ingatlanvásárlás és hitel is kapcsolódik a tranzakcióhoz.

Egy – a környékünkön aktív – felkészült ingatlanos szakember ilyenkor felbecsülhetetlen segítség, mert

  • Tudja, hogy a környéken a miénkhez hasonló ingatlanok milyen áron kelnek el.
  • Jól ismeri a környéken kereső vevőket és a preferenciáikat.
  • Más ingatlanosokkal együttműködve sokkal kiterjedtebb értékesítési hálózatot tud mozgósítani.

Ehhez azonban nagyon fontos, hogy a környékünket valóban jól ismerő ingatlanos szakemberrel szerződjünk. Azaz ha a saját hirdetésünk feladását követően felhív minket egy ingatlanos – márpedig mérget vehetük rá, hogy felhív – bármilyen lehengerlő, meggyőző értékesítési dialógussal készült, érdemes megnéznünk, hogy mennyi megbízása van a környékről. Sokszor ugyanis teljesen más településekről, kerületekből hívnak rá ingatlanosok a tulajdonosokra szerződéskötés reményében.

Összefoglalva

  • Akkor bízzunk meg ingatlanost, ha 1-3 hónapon belül és piaci áron akarjuk eladni az ingatlant.
  • Az ingatlan értékétől és a szolgáltatás komplexitásától függően egy jó ingatlanos szakember díjazása 3-5% között reális.
  • Nagyon figyeljünk rá, hogy a környéket jól ismerő ingatlanost válasszunk!

Az alábbi linken ingyenesen elérhetővé tettünk számodra egy ingatlanos szakember keresőt, amellyel a környékeden aktív ingatlanosok között tudsz keresni megfelelő tanácsadót. Használd egészséggel:

Leave a Reply