fbpx Skip to main content

Ingatlanvásárláskor kemény milliók múlhatnak azon, hogy minden szükséges információval rendelkezel-e az ingatlanról még a foglaló letétele előtt. Ingatlanszakértőkkel összeírtuk neked, hogy mit érdemes megkérdezned az eladótól, közös képviselőtől, gondnoktól, szomszédoktól, hogy ne utólag érjenek több millió forintos “meglepetések”.

Emellett készítettünk egy ingyenes mobilappot is, ami azonnal jelzi neked ha bármelyik nagy ingatlanportálon vagy akár a Facebook marketplacen számodra jó ingatlan jelenik meg, így elsőként csaphatsz le álmaid otthonára. Telepítéshez katt ide.

Műszaki kérdések

 1. Milyen állapotban van a ház/lakás, voltak-e (és mikor) korábbi javítások, felújítások, szükséges-e a közeljövőben bárminek a cseréje (víz,elektromos vezetékek, fűtési rendszer), milyen állapotban van a tető?
 2. Van-e garázs, tároló, vagy egyéb kiegészítő helyiség a lakáshoz? Kérdezzünk rá, hogy a hirdetési információ az árral kapcsolatban helytálló-e, azaz pl. valóban benne van a garázs a vételárban.
 3. Van-e parkolóhely a lakáshoz? Benne van-e a parkolóhely ára a vételárban? Kell-e a társasháznak bérleti díjat fizetni a parkolóhelyért?
 4. Van-e nedvesedés / vizes falak / penészesedés, repedések? Érdemes a falhoz tolt szekrényeket, ágyakat elhúzni, ellenőrizni mögötte a helyzetet. Látható komolyabb repedések esetén érdemes statikai szakemberrel is megnézni az ingatlant, aki meg tudja becsülni, hogy a javítások milyen költséggel járnak.
 5. Kondenzációs-e már a kazán? Ha nem, a kémény bélelése drága lehet, ennek költségénél a padlás / tető csúcspontja a releváns. Házközponti fűtésnél is fontos kérdés, hogy mikori és milyen kazán van és tervezi-e a ház az esetleges cserét.
 6. Milyen a lakás/ház hang- és hőszigetelése (energetikai tanúsítvány), mennyire zajos ill. meleg/hideg a lakás?
 7. Milyen a házban/lakásban lévő berendezések és bútorok állapota, azok az adásvétel részét képezik-e?
 8. Milyen az ingatlan tájolása, a természetes fény viszonya, van-e elegendő természetes fény a lakásban?
 9. Milyen az ingatlan biztonsági rendszere, van-e riasztó, biztonsági ajtó?
 10. Milyen a lakás műszaki felszereltsége, van-e légkondicionáló, mosógép, mosogatógép, stb.? Melyek azok a gépek, amelyek benne vannak a vételárban?
 11. Ha nincs klíma beépítve, megoldható-e? Hova lehet elhelyezni a kültéri egységet?
 12. Hány amperes a lakás főbiztosítéka / hány fázis van bevezetve?
 13. Van-e gondnoka/karbantartója a háznak?

Pénzügyi és jogi kérdések

 1. Mekkora az ingatlan fenntartási költsége (közös költség, fűtés, átlagos rezsiköltség az új rezsidíjak mellett)?
 2. Van-e hitel az ingatlanon?
 3. Minden korábbi beépítés engedélyezve volt? (Engedély nélküli átalakítás a hitelfelvételi lehetőségeinket is súlyosan érintheti.)
 4. Hány tulajdonosa van az ingatlannak? Rendelkezésre áll-e a friss tulajdoni lap? (A Földhivataltól lekérhető.)
 5. Társasház esetén van-e tartalék vagy tartozás (zárolt pénzeszköz) a házban, milyen tervek vannak a közös költségre vonatkozóan, tervez-e a ház valamilyen beruházást, felújítást, vannak-e tartozó lakók? Ha volt lakástakarék pénztárból fedezett felújítás, akkor még meddig és milyen összeget kell havonta fizetni? Érdemes a közös képviselővel egyeztetni.
 6. Szintén társasházi lakások esetén, van-e bármilyen korlátozás a lakás használatára vonatkozóan, mint például a dohányzás vagy a háziállatok tartása, airbnb tiltása?
 7. Műemlékvédelem alatt áll-e a az ingatlan(klímát pl ki lehet e rakni a homlokzatra, illetve ha műemlék az épület, a magyar államnak elővásárlási joga van rá, ez leginkább a belvárosra jellemző)?
 8. Milyen dokumentumok állnak rendelkezésre az ingatlanról (használatbavételi engedély, energetikai tanúsítvány, műszaki leírás, tulajdoni lap)?
 9. Milyen az ingatlan értékesítési története, hány tulajdonosa volt az elmúlt években?
 10. Van-e bármilyen jogvita az ingatlannal kapcsolatban?
 11. Milyen birtokba adási határidővel tudja a tulajdonos átadni az ingatlant?
 12. Osztatlan közös tulajdon esetén van-e ügyvédi használati megosztás? Társasháznak van társasházi alapító okirata? Van albetétesítés? Főleg a 4 lakásos társasházak esetében lehetnek ilyen problémák.
 13. Van-e elővásárlási joga valakinek az ingatlanra?
 14. Ki van bejelentve az ingatlanba? Cég és magánszemély?
 15. Ha ki volt adva, mennyiért adta ki korábban az ingatlant?
 16. Van haszonélvezője az ingatlannak? Ő is lemond róla?

Környezetről kérdések

 1. Milyen a tömegközlekedés, milyen gyorsan elérhetőek a környék számunkra fontos pontjai?
 2. Milyen az ingatlan közvetlen környezete, van-e zaj, hangos villamos, busz, szennyezett terület, építkezés, ipari épület a környéken?
 3. Milyen infrastruktúra található a közelben, mint például boltok, éttermek, orvosi rendelő, gyógyszertár stb.?
 4. Milyenek az ingatlan közelében található közösségi terek, parkok, játszóterek, sportolási lehetőségek, iskolák, óvodák?
 5. Milyen a szomszédokkal való viszony, szomszédokkal voltak-e problémák?
 6. Van-e önkormányzati lakás a házban, ha van, milyen arányban?
 7. Van-e tervben a környéken önkormányzati beruházás (tanuszoda, játszótér, kutyasétáltató), vagy pl metró- villamos, játszótér építés?

És egy hasznos javaslat

A tisztasági festést, parketta csiszolást, lakkozást érdemes még beköltözés előtt megejteni. Sokára lesz újra teljesen üres a lakás.

Leave a Reply